Beukendaal Project Featured in Fire Apparatus

In the news again… the Town of Glenville’s Fire District #5’s newly renovated Beukendaal Fire Station was recently featured in Fire Apparatus & Emergency Equipment,an online publication for the fire service community. The article by Alan Petrillo presents the Fire District’s story, as they worked with Mitchell Associates Architects to improve their facility while keeping costs down. How did they do it? First, they were able to make good use of the original structure through renovation and upgrades. Second, they avoided the cost of temporary facilities during construction by dividing the project into two parts.   The volunteer department worked out of the two original bays during construction of their four-bay addition.  Then they flipped – moving apparatus over to the newly completed addition as renovation took place on the old station side. Click to read the full story

SAFE HOUSES

Read the  article recently published in ‘New Jersey FIRE-The Voice of New Jersey Firefighters & EMS” featuring  MAA’s firematically correct, safety-centric, custom design process. Safe Houses highlights the importance of designing specific features that protect firefighter health and safety, such as drive-through bays, air control systems that separate clean/contaminated air, and ventilated gear storage. Read More

2016 STATION DESIGN AWARD

FIREHOUSE Magazine’s 2016 Station Design Bronze Award for Renovation has been awarded to Mitchell Associates Architects for renovations and additions to the Town of Glenville Fire District # 5 Fire Station in Glenville, New York. Known as the Beukendaal Fire Station, the original 1,296 sq. ft., one story structure was built in 1950, with a 3,030 sq. ft, one story addition constructed in 1979.  This facility could only house four of the Department’s nine vehicles, which were housed remotely.  The existing station had a footprint size of 6,621 sq ft, a basement of 671 sq. ft., and a wooden storage mezzanine of approximately 400 sq. ft., for a total size of 7,692 sq. ft.  The renovation and 10,147 sq ft addition brought the building footprint up to 16,768, with a storage & training mezzanine of 1,088 sq. ft. for a total building size to 17,856 sq. ft. Completion of the newly renovated facility was celebrated in September with a Ribbon-Cutting and traditional Wet-Down Ceremony.

beforeafter

HEALTHY IN – HEALTHY OUT

Firefighters are at significant risk for cancer due to exposures to carcinogens.  Check out this video developed by  the Washington State Council of Firefighters to learn more about common sense practices that can reduce risk. You’ll learn how decontamination starts on the scene and how the fire station can be fitted out with equipment and spaces to support decontamination procedures. The health & safety of emergency responders should be part of the design process when you are renovating or building new. Designated decon space, equipment to clean gear & equipment, separate storage for turnout gear, and a clear separation between the apparatus bays/support areas and administrative, living and public spaces are essential.

City of Philadelphia Selects Mitchell Associates & Hill International for Extensive Study

Mitchell Associates has been selected as the fire design specialist to team with Hill International, Inc., on a project for the City of Philadelphia.  The scope of work calls for the development of a master plan for Philadelphia that will guide the City’s capital investment in its police and fire department facilities.  The scope will include a study of existing facilities and potential new facilities through 2024 and beyond. The team will review the conditions and functionality of all existing facilities and identify needs, building and space programs, and consider current and projected delivery of public safety services. MAA’s role in this project will be to consult on what makes a firematically correct facility and to design a prototype fire station that will be made up of standardized elements that can be assembled in different ways, based on the varying requirements of the sites being evaluated. The project will kick off in the fall of 2016.

Visualizing a Fire Station Before It’s Built

Apparatus-Bay-2As you plan a building, it’s great to visualize what the spaces inside and outside the building will look like.  The field of architecture has come a long way in producing realistic renderings of the outside and inside of buildings while they’re still in the planning stage.  At Mitchell Associates we’ve been developing ways for our clients to see interior spaces before they’re built.  We are able to create 3-D images of individual rooms and use virtual reality glasses to look at a space from all angles, as if you are standing inside of the room. On request, we can also create walk-through and fly-by animations in order to understand the feeling of moving through the building and how the exterior looks from different perspectives.

Read More

Salvage Job: Architect Reclaims a Graceful Old Barn on a 19th-Century Farmstead

Original-BarnThe Mitchell Associates Architects’ office, located in Voorheesville, NY, was featured in an article the Albany Times Union written by Paul Grondahl. It’s a story about the adaptive re-use of our 170 year old barn that preserves the character of a historic building while providing energy efficiency, durability, economy, and a state-of-the-art work space that meets 21st century needs. This article is a great way to see how we practice what we preach when it comes to our own renovation.

Read more and see Before & After images.

Notable Design

AfterThe Philipstown North Highland Fire Station has been awarded a Notable Design Award for Renovations and Additions by Firehouse’s Station Design Awards. The 16, 679 sq. ft. facility is located in Cold Spring, NY. During initial planning the Commissioners looked to reuse as much as possible of their 9,000 sq. ft., 1970’s metal building to create a masonry station with a minimum 75 year usable life.  Although the skin and mechanical systems were dilapidated, the foundation, slab, and structural frame were sound.  A new building was built around the older one, with the original structure holding up 60% of the roof, saving $430,000 (9% of the total cost). Two double-deep drive-through bays were added in Phase One, allowing the Department to operate out of the station throughout construction.

See Before and After images.